Szukaj w serwisie




(19-10-2006)
PERŁA DZIEDZICTWA KULTOWEGO NA SZLAKU ODRY


Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Ścinawa” otrzymał na Targach POLAGRA - FARM w Poznaniu PERŁĘ 2006. Nagroda została przyzna na za Ogórki Konserwowe Ścinawskie wytwarzane nad Odrą od wielu lat. Nagroda została przyznana w VI edycji Konkursu na Najlepszy Regionalny Produkt Żywnościowy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W chwili obecnej ścinawski zakład uruchomił procedurę rejestracyjną w zakresie wpisania Ścinawskich Ogórków Konserwowych na listę produktów regionalnych i tradycyjnych Unii Europejskiej.

Partnerstwo Doliny Środkowej Odry na POLAGRZE reprezentowało kilka produktów takich jak Konfitura z zielonych pomidorów produkowany w Brzózce, wina i miody pitne z winnicy w Miękini, wyroby z siana z Ścinawy i Lubiąża. Duża popularnością cieszyły się również wyszywane ręcznie worki na suszonki i poduszki wykonywane w Przyborowie. Ciekawym i smacznym produktem był Chleb Cysterski z Lubiąża podawany przez Lubiążan w strojach mnichów. Jednym z najciekawszych elementów kultury ludowej były rzeźby aniołów i ptaszków wytworzonych w Wołowie.

W celu uzyskania dodatkowych informacji proszę o kontakt z :
  • Rafałem Plezia, tel. 076 86 294 30, rafalplezia@op.pl
  • Agatą Chwiszczuk tel. 605516181 dom, +48 (71) 3890519, e-mail: bsg@gazeta.pl
  • Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, Marta Postoł , telefon (076) 843-65-40, kom. 603049070, Teofil Szelwika kom. 601861900