Odkryj nasz region kulinarnie. Kraina Łęgów Odrzańskich posiada naturalne i bogate zasoby ziół by przenieść Was w sentymentalną i smaczną podróż, w rytm piosenki pn. Nadodrzański Rytm https://youtu.be/lQwp5yEL_As?si=zZLZtS_jlqGYvuAf
Zapraszam Was do udziału w naszej łęgowej kulinarnej przygodzie. Przewodnikami w tej kulinarnej podróży będą Ania Matraj i Małgosia Benedyk ze Stowarzyszenia Połączeni z Naturą z siedzibą w Centrum Kultury Alternatywnej „żelaznej wsi” Tarchalice – wraz z nimi poznamy i przypomnimy Wam smaki i zioła już zapomniane w naszej kuchni, w nowej ciekawej odsłonie, przemierzając wzdłuż Odry naszą niezwykle bogatą przyrodniczo krainę. Połączenie tradycji, prostoty i charakterystycznych dla Doliny Odry składników daje niesamowite efekty, czyniąc naszą propozycję książki kucharskiej – dzikiej kuchni, niezwykle intrygującą i inspirującą.
Nasze przepisy na szczęście są proste i opierają się na ziołach dostępnych w lasach i na polach oraz tym co jest charakterystyczne dla danej części niezwykle zróżnicowanej kulturowo i gospodarczo krainie – przepisach i składnikach nawiązujących do lokalnych zasobów. Mieszkańcy naszej krainy jak i całego kraju uwielbiają zbierać dary natury by później w zaciszu gospodarstw domowych przygotowywać według swoich unikalnych przepisów marynaty, nalewki i susze, którymi później w trakcie rodzinnych biesiad chwalić się i smakować wspominając piesze wędrówki po leśnych ostępach. Bądźcie czujni bo czasami można ich posmakować na organizowanych wydarzeniach, którym towarzyszą jarmarki, jak choćby podczas Festiwalu Nadodrzańskiego – Foodie w Łęgach.
W przepisach przeważają stosunkowo pospolite zioła, łatwo rozpoznawalne, produkty lokalne wytwarzane przez manufaktury z Krainy Łęgów Odrzańskich oraz produkty uprawiane w danej części krainy jak owoce z sadów czy po prostu leśne . Nie brakuje w nich przepisów nawiązujących do historycznej przeszłości związanej z pasztetem prochowickim i odrębności kulturowej jak łemkowskie proziaki czy kojarzonymi z lasami Jemielna, jesiennym grzybobraniem, propozycja zupy z uszaka brzozowego.
Znajdźcie swój czas na łęgi i przygotujcie w własnej kuchni niezwykłą i lokalną ucztę, pamiętając o najważniejszej zasadzie slow-łęg czyli powoli z nami. Bo w życiu warto czasem się zatrzymać, rozejrzeć wokoło i docenić to co mamy na wyciągnięcie ręki, spędzjąc dzięki temu więcej czasu z bliskimi. O nadodrzańskich zasobach możecie się dużo dowiedzieć z naszych najnowszych 12 filmików, które przenoszą nas do różnych zakamarków, meandrując po Krainie Łęgów Odrzańskich. Zachęcamy również żeby odwiedzić unikalną krainę, której rytm nadaje dolina wielkiej europejskiej rzeki otoczonej polodowcowymi wzgórzami pozostawionymi przez morenę czołową lodowca co wpływa na jej różnorodny charakter. Skorzystajcie z naszych scenariuszy wycieczek, przygotowanych dla różnych odbiorców, zarówno dla rodzin z dziećmi, aktywnych turystów jak i niedużych grup znajomych nastawionych na chillaut. Są to jedno, dwu i kilkudniowe propozycje spędzenia wolnego czasu nad Odrą, które oferują różnorodne usługi dostępne na Łęgowym szlaku
Do zobaczenia na szlaku !
Byliśmy z kamerą w 12 gminach które tworzą Krainę Łęgów Odrzańskich, zobaczcie na filmach jak różnorodny i ciekawy to obszar:
I w Gminie Wińsko