Podróż przez smaki miasta i regionu

Podróż przez smaki miasta i regionu
Stół z produktami lokalnymi i ceramiką Mano ceramiscs

Kubek Łęgowy – zafalowany

Coraz większe zainteresowanie regionalnymi produktami, wynika z upowszechniania wiedzy i świadomości o jakości żywności w dyskontach spożywczych. Z edukacyjnych programów kulinarnych emitowanych w TV i raportów naukowych wynika, że wiele produktów trafia do nas odbywając dalekie podróże, co ma negatywny wpływ na walory smakowe i odżywcze jak i na jakość naszego środowiska naturalnego.

Powołana Wrocławska Rada Gastronomii, która społecznie doradza przy budowaniu wrocławskiej marki gastronomicznej, a w Radę Turystyki zaangażowani są przedstawiciele branży gastronomicznej. Natomiast Kraina Łęgów Odrzańskich buduje swoją lokalną markę certyfikując produkty znakiem jakości Kraina Łęgów Odrzańskich POLECA.  To stąd wziął się pomysł na współdziałanie w promowaniu zrównoważonej żywności dużego miasta jakim jest Wrocław i regionalnej marki Krainy Łęgów Odrzańskich związanej z nadodrzańskim obszarem Natura 2000.

Przewodnik kulinarny Od pola na wrocławski stół wspiera  identyfikację producentów lokalnych jak i miejsc ich sprzedaży mających nieszablonową ofertę opartą o lokalne zasoby, w kontekście ich wykorzystania w profesjonalnych wrocławskich kuchniach, które decydują jak smakuje Dolny Śląsk a zarazem mają wpływ na to jak będą nas pamiętać turyści. Również my sami dolnoślązacy możemy czerpać wiedzę o tym jak kształtowała się branża gastronomiczna we Wrocławiu, oraz jak obecnie szefowie kuchni postrzegają kierunek jej rozwoju, co będzie decydowało o jej sukcesie.

dwa zdjęcia, na jednym Pani trzymająca ogórki w koszuli flanelowej a na drugiej mapa części dolnego śląska z 10 zapinowanymi producentami

W przewodniku znajdziecie tylko kilku lokalnych producentów, ze względu na ograniczone ramy projektu ale jest ich więcej dlatego zapraszamy do zapoznania się z kulinarnym szlakiem dziedzictwa kulturowego Krainy Łęgów Odrzańskich – Slowłęg, na którym prezentujemy profile innych producentów.  Zależy nam na tym, aby jak najwięcej producentów znalazło restauratorów, którzy wprowadzili by
na stałe do swojego menu regionalne i ekologiczne produkty. Ważne, jest to dla stabilizacji ich produkcji abyśmy mogli mieć w czym wybierać  i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Wywiady z wrocławskimi restauratorami oraz dolnośląskimi producentami żywności są cennym źródłem wiedzy przy wyborze kierunku odkrywania wyjątkowych aspektów kuchni i bogactwa regionalnych smaków!